Hur går det med Tomaterna?

Nu när jag tror mig ha sått färdigt tomatfröerna för i år så tänkte jag summera hur tomaterna ser ut just nu.

Som jag visat i tidigare inlägg så sådde jag kruktomaten "Vilma" redan i januari. Jag hoppades på att få fram fina plantor att ha i köksfönstret. Nu kan jag jag glädjas åt de finast tomatplantor jag någonsin drivit upp i köksfönstret och alla blommar!



I januari såddes även busktomaten "Ola Polka" för att kolla grobarheten hos mina egentagna frön från förra året. Dessa plantor står och stampar lite tillsammans med andra experimentsådder i en stor kruka och längtar efter att få komma ut. I denna kruka står en övervintrad planta "Sungold F1" och några sticklingar från denna. Jag tog egna frön från "Sungold", då visste jag inte att man inte kan ta frön från en F1-hybrid och förvänta sig samma planta. Men jag sådde dessa frön i januari och en planta är sparad, ska bli mycket spännande att se vad det är för tomat!
Här står "Ola Polka" tillsammans med bland annat "Sungold"
Under växtlamporna står fortfarande ett gäng plantor "Tigerella" och växer till sig. Dessa är från egentagna frön.

De större tomatplantorna av sorterna "Brandywine", "Buffalosteak", "Ananas", "Moneymaker",och Vinbärstomat har blivit planterade i stor kruka med gödsladjord och står i vardagsrumsfönstret. Så snart de kalla nätterna lugnat ner sig så kommer dessa att få flytta ut på altanen på dagtid för avhärdning och sen kunna stå där tills de ska ut i odlingsbäddarna.


Här var jag egentligen nöjd med antalet sorter för i år tills jag fick höra talas om Evighetstomater. Tomater som man ska kunna lagra inomhus färska över vintern och i vissa fall ända fram till sommaren. Så självklart har jag införskaffat frön till dessa och sått dem!
Det blev två sorter: "Ponderosa" och "Pricipe Borghese"


Idag har jag sått två geniala byttor med tomater. Den plastförpackning man får cocktailtomater i från affären har en låda med färdiga hål och sen så är locket genomskinligt och med hål i, så det är ett automatiskt litet växthus! Det blev en låda med en ny omgång "Ola Polka" en rad med egentagna frön och en rad med de som var kvar i påsen från förra året, 8 st av varje. Jag återkommer med resultatet av detta. Sedan så blev den en låda med en busktomat som min mamma köpt frön till "Balkonzauber".
Jag kommer aldrig kasta dessa fantastiska byttor igen!
Som en sista notis så har jag även sått tomatfröer som vintersådd och dessa står i växthuset. De har inte tittat upp än och tur är det för den senaste veckan har det varit väldigt kallt på nätterna med flera nätter ända ner till ca -8 grader. När värmen kommer tillbaka ska det bli spännande att se om de gror. 

Det var allt för denna gång om tomaterna, jag återkommer när det är dags att plantera ut dem i trädgården!

/Mia

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett potatis experiment

Kallbänk

Min första varmbänk!